close
България

Историческият факултет на Софийския университет има готовност да разкрие програми за обучение в Бургас

1

Историческият факултет (ИФ) на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ има готовност да разкрие специалности във Филиал – Бургас още тази академична година. Това стана ясно по време на работна среща между кмета Димитър Николов, екипа на факултета, директора на бургаския филиал и директора на Регионален исторически музей д-р Милен Николов.

„Община Бургас работи усилено за привличането на студенти историци и археолози на своя територия. Историческият факултет на Софийски университет е ключов партньор в тези наши усилия. Районът е благодатен за обучение на терен, изградихме и възстановихме ключова инфраструктура. Един от обектите, който предлага такива възможности е Акве калиде, където предвиждаме да бъде изграден международен кампус за студенти. Това е едно от малкото места в България, където имаме щастието да видим шест културни пласта, като започнем от праисторическите времена. Вече са предложени партньорства на големите европейски университети, в които има катедри по археология. Община Бургас всяка година подкрепя студентите на своя територия със стипендии.“ – заяви кметът Димитър Николов пред декана на Исторически факултет проф. д-р Мира Маркова и екипа ѝ зам.декани и ръководители на катедри.

Бъдещите историци могат да разчитат на подкрепа за професионална реализация от страна на община Бургас и Регионален музей-Бургас. Специалността „История“ дава възможност да се продължи както за учител, така и за археолог, музеен работник и др. В последните няколко години необходимостта от кадри е все по-осезаема.

„Пред студентите по история възможностите за реализация са много и разнообразни. В Бургас учебната програма ще бъде подплатена с много часове практика в обекти в региона, според нуждите на региона, с което ще се осигури и устойчивост, и реализация за студентите.“ – споделиха представителите на Историческия факултет.

В рамките на посещението си един от изявените български археолози и ръководител на катедра „Археология“ доц. д-р Даниела Стоянова представи най-новата си книга, която обобщава натрупаните в резултат на повече от 100 години проучвания данни за строителната керамика и архитектурна теракота от предримската епоха в Аполония Понтика.