close
LifeStyle

История на Коледната елха

elha

Едва ли има човек, който да не обича Коледната елха. Ще ви разкажем откъде идва традицията по Коледа да се украсяват дръвчета.

Присъствието на Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Коледните и Новогодишни празници. Обичаят, свързан с украсяването на елхата, възниква в Древен Египет. Вместо елха там са украсявале палми. По-късно германските племена украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват светлината около най-късия ден на годината – 21 декември.

До 1597 г. хората са украсявали само клонки от ели, елхи, борове. А след 1597 г. започнали да използват цели дървета. Те символизират вечен живот и здраве. Също така елхата се свързва с вярата във вечната сила на природата.

На върха обикновено слагаме звезда. Тя символизира пътеводната звезда, която е показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос.

Римляните пък украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн.

Аранжирането на дома с вечнозелени клонки е древен езически обичай и по нашите земи. Чрез украсяването на къщата с клонки и накичването им с различни предмети се чества зимното слънцестоене.

ХIХ е революционен – започват да се произвеждат различните видове гирлянди, стъклени топки, оставят се подаръци под елхата.

През 1882 г. американците патентоват електрическите лампички и елхата придобива съвсем друг вид.

В България обичаят за украсяване на елха по време на Коледа е пренесен от Русия.

Официално първото украсено дръвче се появява веднага след Освобождението през 1878 г. То се намира в Пловдив, който тогава е столица на Източна Румелия.

През 1879 г. Батемберг поставя украсено коледно дръвче в двореца си, а самият той се преобразява в Дядо Коледа. Първата официална градска елха в София е поставена през 1882 г. България има нов управник – Фердинанд. След Първата световна война в Борисовата градина специално се отглеждат елхички и борчета, които след това се продават за празника.

Поверието гласи, че всяка Коледа се купува нова играчка. Така коледната елха се превръща в част от историята на семейството. /az-jenata.bg