close
LifeStyle

Йордановден е!

jordanovden

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Йордановден. Той е познат още като Богоявление.

Според църковните вярвания на тази ден св. Йоан Кръстител кръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Тогава небето се разтворило и Бог съобщил на хората, че това е неговият възлюбен син.

Старите българи вярвали, че в нощта срещу празника водата започва да“чува“ и сбъдва всички желания. До този ден се смята, че дните са „мръсни“ и по земята ходят караконджули и таласъми. С кръщаването на водата светът се изчиства от всички нечисти сили.

На Йордановден в църквата се извършва богослужение, а след това тържествена литургия поема към най-близкия водоем. Попът хвърля осветения кръст, а младите мъже скачат във водата, за да го спасят. Вярва се, че този, който го хване ще бъде здрав и успешен през цялата година.

На трапезата традиционно се поставят питка, свинско месо, сарми, кисело зеле, боб, вино. Жените, които наскоро са родили, омесват кравайчета и ги раздават за здраве на близки и роднини.

Кибик.БГ честити имения ден на всички, които носят имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Бонка, Богдан, Богдана, Боголюб и Боголюба.