close
България

Кабиле бе арена на най-зрелищните и мащабни исторически възстановки

kabile

Безпрецедентни за България по мащаб, зрелищност и колорит бяха тазгодишните исторически възстановки на античния „Кабиле“ край Ямбол. В седмото издание на Панаира на туристическите забавления и анимации се включиха над 200 участници от клубове от всички краища на страната и два гостуващи клуба от съседна Румъния.

Екстремните емоции от гладиаторските двубои бяха пресъздадени от 26-ма опитни реенактори, включително жени – гладиатрикси. Многообразието от древни народи, оставили свой отпечатък на Балканите представиха 15-те клуба за исторически възстановки. Посетителите се запознаха с бита, облеклото и въоръжението на траки, елини, келти, римляни, готи, даки, хуни, средновековни българи, викинги и др.

Сред специалните атракции бяха пресъздаването на антични битки, пазар на роби, римски съд, ритуал към Юпитер, тракийски танци, представяне особеностите на облеклото на древните, дегустации на антични храни, стрелби с лък, мятане на копие и мн. др., както и изключително разнообразният базар на сувенири, накити, подправки като същинско древно тържище.

Седмото издание на Панаира на туристическите забавления и анимации бе организиран от община Ямбол и Регионалния исторически музей, със съдействието на Ямболската регионална туристическа асоциация.