close
България

Каква е причината близо 50 деца да са с натравяне в детска градина в Сливен?

rzi

Близо 50 деца в детска градина се натровиха, след като закусвали сандвич с яйце и сирене. РЗИ взе проби и потърси източника на пламналата инфекция. Оттам заявиха за bTV, че няма установени нарушения при персонала, свързани с болестотворни организми.

Взети са проби от плотовете, кухнята, служителите и облеклото им. Установена е лек пропуска при дезинфекцията и са издадени предписания как той да се отстрани. Засега кухнята е затворена, а детската градина работи с минимум деца, като храната се приготвя на друго място и се носи в еднократни кутии.

От РЗИ-Сливен заявиха, че не могат да кажат със сигурност откъде е дошла инфекцията, но всички 48 деца се разболяват след консумация на храна, приготвена на място. Затова се предполага, че става дума за влошаване на общото състояние след консумация на сандвич с яйце и сирене.

Децата са в добро общо състояние, а кухнята все още е затворена. Тя ще започне да функционира отново, след като агенцията по храните обяви какви са резултатите от взетите проби.

Сигналът за проблем с децата е подаден на 10 май от родител. В четвъртък сутринта децата закусвали печен сандвич с яйце и сирене. Симптомите при първите деца се появили някъде около 10-11 часа. Това са около два часа след закуската.

От РЗИ-Сливен поясниха, че такъв случай с толкова много натровени деца не са имали.