close
България

Какви глоби ни грозят на пътя?

kat

Какви глоби ни очакват, ако не спазваме основните насоки на Закона за движение по пътищата?

Първо и много важно условие, за да не се налага да плащаме глоби на пътя е автомобилът да е технически изправен. При каквато и да е неизправност – спирачки, кормилна уредба, всичко което може да застраши безопасността на пътя, колата може да бъде спряна от движение, а шофьорът ще трябва да плати глоба от 20 до 150 лева.

Една от основните гаранции за глоба от Пътната полиция е ако все още не сте сменили гумите на колата с подобаващи за зимни условия. Между 15 ноември и 1 март задължително дълбочината на грайфера трябва да е не по-малко от 4 милиметра. Глобата е 50 лева за лукса да карате с износени гуми. Гумите не е задължително да са от типа зимни, важното е да са с релефен грайфер, който да отговаря на закона. Ако гумата има разкъсвания обаче водачът отново търпи санкции. Да направим и още едно важно уточнение, че глобата една и съща, независимо от броя на гумите, които не отговарят на изискването.

Можете да се разделите с 20 лева и да трябва да платите глоба, ако се презастраховате и сложите вериги или шипове на гумите, а пътят не е заснежен и няма нужда от тях. Има държави в Европа в които е позволено карането с вериги по асфалт, но у нас то носи глоби.

Над 400 изоставени автомобила ще бъдат принудително премахнати от тротоарите и паркингите на морската ни столица. Собствениците им вече са информирани за това и трябва да ги преместят доброволно до 2 седмици, ако желаят да ги запазят.

Ако колата ви е в движение и в изправност, но полицаите решат да отворят багажника ви и там не намерят триъгълник, пожарогасител и аптечка, съвсем сигурно е, че ще трябва да платите още една глоба от 20 лева.

За неизправни стъклочистачки автомобилът ви ще бъде спрян дори от движение. А глобата, която ще трябва да платите след това е доста солена – 150 лева. Това е особено важно да си напомним, тъй като в следващите дни, когато се очаква да вали дъжд и това дали чистачките ви работят добре ще е очевидно. Правилото важи с пълна сила независимо дали вали дъжд или сняг, напомнят от полицията.

Неизправните светлини също ще ви костват пари. 0т 20-150 лева. 50 лева гарантирано ще ви вземат от полицията при проверка, ако сте забравили да пуснете светлините. Знаете, че карането с включени фарове и през светлата и през тъмната част от денонощието е задължително, а неизправността им може да наложи спиране от движение на колата. /БНТ