close
LifeStyle

Какво вино да сложим на трапезата на Коледа?

vino

Без значение дали сте спазвали постите или не, на Коледа традицията повелява да сложим на трапезата освен богати и разнообразни блюда, също и хубаво вино.

Ако приемем, че зиме се пият тежки и хубави червени вина, може да изберем сред няколкото известни и разпространени български сортове или западноевропейски такива.

Сред нашенските един от най-подходящите е хубавият, тъмночервен и плътен Мавруд.

Може да изберем и по-пивкото, но омайно и ароматно Мелнишко.

Ценителите на по-леките като таниново съдържание, но достатъчно мъжки и ароматни червени вина, могат да изберат тъмнорубинената Гъмза, чиято реколта тази есен беше сред най-добрите в последните десетилетия.

Любителите на по-леки и пивки вина пък могат да предпочетат тези от друг небезизвестен сорт – Памид.

Още по-лесно е да се намерят вина от световноизвестните винени сортове с произход от Западна Европа, които са намерили втора родина в нашата страна, благодарение на подходящия климат и почви.

Коледа е наследен от езическите религии празник и тъй като е свързан с едно от главните астрономически събития: най-късият ден в Северното полукълбо, но и началото на завръщането на Бога-Слънце и следващия годишен цикъл на природата, виното е много важна част от празнуването.

То е не просто полезно питие, консумирано в разумни граници, но и връзка между изминалата и започващата нова Слънчева година. Гроздето е акумулирало в себе си лъчите и слънчевата енергия на изминалото лято и поставянето му на трапезата е своеобразен мост към следващото прераждане на живата природа, своеобразен мост между миналото и бъдещето.

Консумирайте с удоволствие, хубаво мезе и най-важното – добра компания!