close
LifeStyle

Какво похапват японците, за да живеят по-дълго

qponci-hrana

Средната продължителност на живота в Япония е 86 години, което е най-голямата цифра в световен мащаб. Японците са младолики, спокойни, усмихнати и добронамерени. А в страната на изгряващото слънце дебелите хора са малцинство. Ето как се хранят японците, за да поддържат добро здраве и тонус.

Японците не консумират полуфабрикати, те се хранят изключително с прясна храна, приготвена с минимална термична обработка.

Консумират много риба, именно тя е източник на омега-3 мастни киселини, които са отговорни за запазването на добро здраве и младост.

Хората от източната страна ядат големи количества кръстоцветни зеленчуци – карфиол, броколи, ряпа, зеле.

Соята и соевите продукти са едни от другите основни храни в менюто на японците. Соята съдържа големи количества белтъчини и незаменими аминокиселини, напълно съизмерими с тези, които се съдържат в месото.

Пият поне по две чаши зелен чай дневно. Той е един от най-мощните антиоксиданти, изключително средство за регенерация на клетките и за подтискане на развитието на раковите клетки.

Консумират синьо-зелените водорасли. Те заемат съществено място в японската кухня, като са считани за суперхрана и мощен антиоксидант.

В японската кухня не се смесват прекалено много продукти в едно ястие. Това е в хармония с правилата на разделното хранене, което е доказало във времето ефективността си в борбата с излишното тегло.

Японците обожават да похапват пресни плодове и зеленчуци, това е техният начин да си набавят достатъчно минерали и витамини в естествен вид.

Когато готвят и сервират, те използват съдове с малки размери, които не позволяват порциите да са излишно големи.

Японците се хранят бавно, дъвчат храната си продължително и винаги в спокойна обстановка. /lifestyle.bg