close
LifeStyle

Какво предпочитат да ядат чужденците у нас

hrana

Едва ли има чужденец, дошъл у нас, който да не знае думата шопска салата. Това е и едно от най-предпочитаните блюда у нас, а през миналата година то дори беше поставено под №1 сред евроястията.

Качамакът също е водещо ястие сред тези, които са типични за традиционната ни кухня. Приготвянето му може да бъде с царевично брашно или грис, както и със сирене или с пръжки.

Сред популярните желания за хапване е и българската баница, която се прави с ръчно точени кори от тесто, което е замесено с бяло брашно, а плънката им е приготвена от яйца, сирене и достатъчно масло.

Киселото мляко е запазената кулинарна марка за нашите географски ширини, макар в класация, направена от foodpanda, то да е чак на седмо място. Разбира се, всичко е въпрос на вкус. Някои са направо пристрастени към киселото мляко, други го хапват обикновено за десет и то подсладено с плодове, сладко, мед…

Пълнените чушки също са сред най-търсените ястия от чужденците, които са посъветвани какво да опитат от нашата трапеза. Пълнените чушки с кайма, ориз и подправки водят първенството, следвани и от останалите разновидности – с ориз и зеленчуци и с яйца и сирене.

Пилето с ориз се радва на огромен интерес, което е малко изненадващо. Ястието може да се намери и в някои големи вериги магазини, които имат и топла витрина. Няма спор, че в ресторантите също може да се поръча.

Тараторът обаче, който е изключително подходящ за горещото време у нас, се оказва, че не е сред фаворитите в кулинарията. Чужденците трудно приемат комбинацията от кисело мляко, пресни краставици, чесън и копър. /lifestyle.bg