close
LifeStyle

Какво разкриват бръчките за здравето ни

brychki-lice

Остаряването е естествен процес в живота, а бръчките са всъщност знак за преживяното. Има и такива, които се свързани с особеностите на характера. Но съществуват и съвсем други бръчки, които сигнализират за здравословни проблеми, твърдят специалисти, пише „Лечител.бг”.

В резултата на множество наблюдения, датиращи няколко столетия назад, изследователи са установили, че лицето наистина е огледало на вътрешните органи на човека.

Вертикални бръчки

Вертикалните бръчки над горната устна могат да белег за гинекологични заболявания при дамите и проблеми свързани с простата при представителите на т. нар. по-силен пол. Ако областта около устата е покрита с „браздички“, това е знак и за наличие на спазми в дебелото черво. При всички положения трябва да се ограничи консумацията на месо и да се наблегне на храни съдържащи фибри, които са естествена метла за токсините, задържащи се в отделителната ни система. В случая би помогнала и диета, богата на кореноплодни зеленчуци, като ряпата и морковите.

Хоризонтални линии на челото

Неслучайно ги наричат още „линии на тревогата“, те са сигурен знак, че задържате твърде много стреса в себе си. Хоризонталните бръчки по челото над веждите са признак за склонност към мигрена, чести смени на настроенията, люшане от еуфория до апатия в рамките на два дни до няколко часа. Наличието на много напречни бръчки на челото (чело като хармоника), с навика да се повдигат като че ли учудено вежди, издава също така е признак за склонност към алкохолизъм или друг вид пристрастеност към хазарт, наркотици и т.н.

Линия на дясната вежда

Възможно е вътрешните ви органи да са слаби. Линията на дясната вежда е свързана най-вече с меридиана на черния дроб. Наблягайте повече на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците.

Линия на лявата вежда

Ако се е появила, вероятно имате проблем с енергетиката на далака. За подобряване на здравето му, яжте повече естествено сладки храни.

Резка между веждите

Дълбоката вертикална бръчка между веждите е сигнал за недостиг на кислород. Вертикалната гънка в зоната на междувеждието отдясно показва проблеми с черен дроб и жлъчка, а ако стигмата е вляво – това е първи признак за проблем с далака. Вертикалната бръчка по средата на челото, пък може да свидетелства за проблеми със стомаха, храносмилането. Кръстообразните бръчки между веждите са знак за заболяване на гръбнака.

Мостче на носа

Тази линия може да означава, че сте податливи на сезонни, а и не само, алергии. Свързана е също така с либидото, така че може да означава, че желанието ви за секс е по-понижено от обикновено или обратно прекалено голямо.

Бръчки в ъглите на очите

Свидетелстват за весел живот. Те обаче могат да означават, че човек има лошо зрение и по-всяка вероятност да са причинени от прекомерно присвиване на очите в опита на индивида да фокусира околния свят.

Кръгове и торбички под очите

Може и да не сте се наспивали от известно време. Сенките и торбичките обаче са един от първите симптоми за нарушения във функционирането на бъбреците. В някои случаи тъмните кръгове показват проблеми със сърцето, както и с черния дроб. Бръчките под очите с формата на полумесец свидетелстват за проблеми с пикочния мехур, както и задържане на пикочна киселина.

Чувствителна кожа по бузите

Може да е признак за храносмилателни проблеми. В този случай трябва просто да преосмислите диетата си, за да сте сигурни, че тялото ви получава всички необходими витамини и хранителни вещества.

„Усмихнати“ линии отстрани на устата

В най-добрия случай те показват, че често се смеете. Дълбоките симетрични бръчки от двете страни в края носа свидетелстват за дисфункция на стомашно-чревния тракт. Могат обаче да се опитват да ви подскажат, че имате слаб панкреас, което можете да поправите като хапвате повече моркови, червено цвекло, сини боровинки, череши, грозде, чесън и спанак. Ако гънката продължава от носа до брадичката, вероятно става дума за проблеми с храносмилането – гастрит с повишена киселинност, язва на стомаха или дванадесетопръстника, колит.

По скулите

Множеството бръчки по скулите свидетелства и за намалена функция на стомаха и задстомашната жлеза.

На брадичката

Напречната бръчка на брадичката е признак за явления на застой в черния дроб или малкия таз. Ако обаче често тя ви изтръпва, идете на кардиолог, защото са възможни проблеми със сърцето.