close
LifeStyle

Как да имаме здрави сухожилия

bolka-krak

В старанието си да трупаме мускулна маса, да горим мазнини или броим калории, сухожилията ни остават незабелязани. А точно тази част от мускулите има основна роля за движението ни и започва да страда при неправилна диета или недостатъчна физическа активност.

Ето как да им помогнем.

Правилно тегло

Колкото по-тежки сме, толкова по-голямо е напрежението над сухожилията и по-голямо мускулното усилие, за да се движим. Затова трябва да се уверим, че процентът на мускулната ни маса е по-висок от този на мастната маса.

Упражнения

Ортопедите са категорични, че правилната физическа активност не натоварва, а се отразява добре на здравето на сухожилията. Те препоръчват такива, свързани с вдигането на тежести под формата на дъмбели или просто подобни по ефект упражнения като клекове или лицеви опори.

Средиземноморска диета

Хранене, при което изобилстват наситени мазнини, тлъсти меса, захар не се отразяват добре на сухожилията в колената и таза. Затова диетолозите препоръчват вездесъщата средиземноморска диета, богата на полезни мазнини като зехтин, маслини, риба, както и плодове и зеленчуци. Част от нея е достатъчното количество слънце за важния за костите и сухожилията витамин D.

Добра стойка

Нещо просто като стойката може да се отрази пагубно на здравето на костите и сухожилията ни. Ортопедите съветват да обръщаме специално внимание на гръбнака си и да ползваме подходящи обувки за спорт. /lifestyle.bg