close
LifeStyle

Как да разберем, че тялото ни има нужда от витамин В12?

vitamin b12

Всеки знае колко важни са витамините. Тези биологично активни вещества контролират работата на всички системи на органи без изключение. Статистиката показва, че най-често се наблюдава недостиг на витамин В12. Колко опасно е това състояние? Какви симптоми трябва да търся?

Витамин В12 и неговият дефицит

Ролята на този витамин не може да бъде подценявана. Трябва да се отбележи, че това биологично активно вещество участва в синтеза на червени кръвни клетки. В допълнение, витамин В12 е жизненоважен за нормалното функциониране на нервната система.

Кобаламин не се произвежда от човешкото тяло – ние го получаваме само отвън. Витамин В12 е богат на месо, млечни продукти и някои зърнени храни.

За хора, които са отказали храна от животински произход и глутен се препоръчва периодично да приемат витамини под формата на добавки.

Слабост и умора 

Специалистите твърдят, че един от най-честите симптоми на витамин В12 е умората и слабостта. Защо се случва това?

Когато тялото не получи достатъчно количество от това биологично активно вещество, тялото спира да произвежда червени кръвни клетки. Както е известно, червените кръвни клетки осигуряват транспорта на кислород и въглероден диоксид в тялото. Намаляването на броя на червените кръвни клетки води до развитие на анемия, която е придружена от слабост и честа замаяност.

Да, разбира се, умората може да бъде свързана с физическо или психологическо претоварване, безсъние. Но ако тя продължава дълго време въпреки правилното хранене и подходящия режим на сън и почивка, тогава трябва да се направи кръвен тест – лесен и бърз начин да се потвърди наличието на анемия.

Изтръпване на ръцете и краката

Клетките на нервите в човешкото тяло са покрити с миелинова обвивка. Тя не само защитава нервните влакна, но и ускорява предаването на нервните импулси. Но за производството на миелин е необходим витамин В12.

На фона на неговия дефицит настъпва разрушаване на миелиновите обвивки, в резултат на което нервите губят способността да предават импулси – ето защо пациентите се оплакват от изтръпване в пръстите на ръцете и краката.

Координационни нарушения

Загубата на миелиновата обвивка може да доведе до загуба на чувство за допир, както и до увреждане на проприорецепторите – клетки, които получават информация за вашата позиция в пространството и положението на определени части (органи) по отношение на вашето тяло.

Ако често се спъвате, падате, губите равновесие без видима причина – това е показателно, че изпитвате липса на витамин B12.

Проблем с паметта

Нормално е от време на време да забравяте телефонния номер или фамилното име на колега, с когото рядко комуникирате.

Но ако проблемите с паметта се появяват постоянно, тогава не трябва да ги пренебрегвате – това може да се дължи на увреждане на миелиновите обвивки и разрушаване на нервните центрове и окончания.

Депресия

Обзело те е чувство на депресия? В работата и в личния живот всичко е наред, но не можете да преодолеете тъгата и апатията?

Да, причината може да е емоционална, но трябва да се има предвид, че един от симптомите на дефицит на витамин В12 е депресивно състояние. Развитието му отново е свързано с увреждане на миелиновите обвивки и нарушено функциониране на нервните клетки. /Zdrave.to