close
LifeStyle

Как да се настроим на лятно часово време

lqtno-chasovo-vreme-chasovnik

Като всяка година през последния уикенд на месец март, преместихме часовниците си с един час напред и сега се настройваме към лятното часово време. Този жест, привидно безвреден, всъщност има отражение върху нашето тяло. От друга страна, идването на пролетта и по-дългите дни ни засягат като предизвиква т.нар. пролетна умора, която причинява апатия, отпадналост и раздразнителност.

Всичко това се дължи основно на факта, че часовете на излагане на светлина се увеличават и нашият вътрешен часовник се нуждае от фаза на адаптация.

Пристигането на пролетта и промяната в графика „може да предизвика дисбаланс в секрецията на някои вещества и промяна на цикъла на събуждане-сън (циркадните ритми), които повлияват на настроението ни“, разкрива психологът Хесус Матос пред испанското списание Hola.

Препоръки за справяне с промяната
Пролетната умора обикновено трае между десет и петнадесет дни, в зависимост от способността ни да се адаптираме. Как можем да се справим по-лесно?

Следваме рутината
Трябва да поддържаме активен живот и да не се отдаваме на мързела. Налагането на определен график за хранене, лягане, ставане или практикуването на физически или развлекателни дейности помагат за регулиране на циркадния цикъл.

Повече триптофан
Като допълнителна помощ за справяне с умората, се препоръчва да прибягваме до продукти, богати на триптофан – аминокиселина, открита в определени храни като яйца, месо и въглехидрати. Това вещество е „предшественик“ на серотонина – невротрансмитер, участващ в биохимичния баланс на мозъка и отговарящ за регулирането на нашето настроение.

Добавяме мелатонин
Мелатонинът е по-известен като хормон на съня. Това е вещество, което се секретира естествено в мозъка, когато стане тъмно, и помага на съня. Ако имаме затруднения със заспиването или поддържането на задължителната нощна почивка, може да приемаме мелатонин като добавка два часа преди лягане.

Упражнения и релаксация
Трябва да избягваме мързела и скатаването от физически упражнения, но и да не тренираме два часа преди да заспим. Не се препоръчва да лягаме веднага след вечеря. Хубаво е да практикуваме техники за релаксация като концентрация и медитация, преди да си затворим очите.

Приятни дейности
Радостта и забавлението ще доведат до отделяне на ендорфини, което ще осигури добро настроение за справяне с това адаптивно разстройство.

Плюс енергия
За да се справим с умората, може да приемаме и медикаменти от пчелно млечице. То се отличава с хранителния си принос, тъй като е богато на витамини от вида B и голямо количество минерали като манган, калий или желязо. Всичко това помага да се достигнат препоръчителните количества микроелементи, източниците на енергия в храната.

Така се избягва умората, имаме повече жизненост, намалява усещането за умора, увеличава се физическата и психическа активност, което стимулира и нашата естествена защита. /lifestyle.bg