close
България

Как се плаща извънредният труд на празнични дни

rabota-po-praznicite

По Коледа и Нова година ще се почива общо осем дни. Тази година за коледните празници ще се почива от 23 до 27 декември, въпреки че официалните празници са само три. По Нова година ни чакат три дни почивка – от 30 декември до 1 януари, въпреки че само 1 януари е празничен.

Теодора Дичева от Инспекцията по труда, уточни, че според закона всеки, който работи на празник получава двойна надница и добавка за извънреден труд. Това важи за работещите на трудов договор.

За 27 декември например, който не е празник, но е почивен ден, добавката ще бъде само за извънреден труд – 75% увеличение на надницата за деня.

Когато се работи на график например – т.нар. сумирано отчитане на работното време, тогава се плаща двойно само за работа на национален празник.

Във Враца работници от столична фирма довършват канализация по водния цикъл. Трудещите се очакват по-високи възнаграждения за работа на празници. Павлин Драганов, технически ръководител на групата, е категоричен, че хората си получават навреме заплатите и извънредния труд се плаща.

Лека работа може и да няма, но и допълнителни надници по празници местните работодатели с мъка дават, твърдят потърпевши. Кирил Кожухаров напуснал машиностроително предприятие, защото дори обещаната заплата не получавал.

На трудовата борса Красимира Найденова търси работа след 17 години гурбет в чужбина. Напуснала града именно заради некоректен работодател навремето.

Оказва се, че един от най-големите проблеми на Бюрата по труда в Северозапада напоследък е да накарат безработните да се съгласят с условията за работа в много частни фирми. Според потърпевшите обещанията рядко съвпадали с онова, което реално се дава.

Работодатели и синдикати влязоха в спор за това плащат ли коректно фирмите извънредния труд и наистина ли работим най-малко и най-неефективно.

Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, посочи, че често получават сигнали не само за бавене на допълнителни възнаграждения, но и като цяло за неизплатени заплати. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, това са частни случаи. „Забавените заплати са под 30 млн. лв , а платените са 30 млрд.”, каза той.

Колко работни дни имаме през годината скара представителите на КНСБ и АИКБ. Тази година работим с 4 работни дни по-малко. „Ние сме българи и християни и имаме нужда да споделяме време със семейството си, да почетем героите си. Обидно ми е.”, категоричен беше Капитанов.

„Като производителност на труда сме на 15% от средноевропейското. По принцип дори когато работим сме нископроизводителни, работим малко дни и за кратко през живота си”, обобщи Велев.

„Няма да се изненадам ако, за да празнувам Коледа трябва да си взема отпуска. В магазините сега в празничните дни работещите ще имат най-интензивните си работни дни за цялата година. И ще получат по 20 лв. Толкова струва, че няма да са със семействата си на празника”, посочиха от КНСБ.

Според Велев броят работни дни трябва да се уеднакви за всяка година – 251. А Капитанов смята, че трябва да се увеличи възнаграждението на хората, които се трудят в почивни дни. /bTV

trud-paznici1