close
Свят

Каталуния гласува за своята независимост

ispaniq-referendum

В Каталуния за днес е насрочен референдум за независимост от Испания, който бе обявен от властите в Мадрид за незаконен, предадоха световните агенции.

„Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?“, гласи въпросът на допитването. Противниците на отделянето на автономната област от Испания се очаква да бойкотират вота.

Референдумът потопи Испания в една от най-сериозните конституционни кризи от десетилетия. Напрежението между Мадрид и Барселона се засили, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за допитването. Два дни по-късно той бе отменен от Конституционния съд на Испания и това даде правно основание за действия на полицията и правителството в Мадрид, чиято цел е да предотврати гласуването.

Кабинетът на премиера Мариано Рахой заяви, че референдумът няма да се състои, но каталунските лидери увериха, че плебисцит ще има. Полицията конфискува милиони бюлетини и изборни книжа. Не бяха публикувани избирателни списъци, полицията получи нареждане да затвори помещенията, където каталунците казват, че ще има избирателни секции.

Според каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. каталунци, които ще могат да гласуват в 2315 секции от 9 ч. до 20 ч. (от 10 ч. до 21 ч. българско време). Снощи испанското министерство на вътрешните работи обаче обяви, че повечето от тези участъци са били затворени от правоохранителните органи. В същото време поддръжниците на независимостта твърдят, че успешно са окупирали училищата в областта, за да ги опазят от затваряне.

Няма референдум. Няма избирателни секции. Няма бюлетини. Няма власти, които да проверят автентичността на резултатите. Може да има някакво пародийно гласуване на някои места и по улиците, но не мисля, че ще има референдум“, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис, който допълни: „Демокрацията не е над върховенството на закона”. /bTV