close
България

КАТ няма да посещава пътни инциденти без пострадали

kat

Двустранният протокол при ПТП може да се подпише между участниците в инцидента, ако няма пострадали хора. Това предвиждат приетите във вторник от Комисията за финансов надзор (КФН) изменения в Наредбата за документите и при транспортни произшествия.

Ако между участниците в инцидента няма съгласие кой е виновен, ако има съмнения в правоспособността, или че една от страните е употребила алкохол или наркотици, трябва да се извика КАТ. Досега действаше правилото, че не се подписват двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход.

Отпада изискването пътнотранспортното произшествие или двустранните протоколи да се регистрират в МВР. „Пътна полиция“ не е задължена да документира още повредите на автомобили, пострадали от природни бедствия, пожар или вандализъм.

Ако обаче повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и автомобилът не може да се движи на собствен ход, произшествието трябва да бъде посетено на място от органите на МВР.

Преди да бъде приет от КФН, подзаконовият акт е бил съгласуван с министъра на вътрешните работи. С промените се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. /БНР