close
България

Квинтет от световнопризнати български музиканти се събира в Сливен

1

91-вият творчески сезон на Симфоничен Оркестър Сливен отново предлага на своята публика един музикален празник, достоен за всяка уважавана европейска сцена.

Две изключителни произведения – Клавирен квинтет оп.34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп.44 от Роберт Шуман, ще прозвучат в зала “Сливен” в Четвъртък 28 Март 2024 от 18.30 часа. Изпълнението им ще бъде в ръцете на петима фантастични български музиканти – Ангелина Абаджиева /цигулка/, Кремена Оксенкруг /цигулка/, Румен Цветков /виола/, Александър Сомов /виолончело/ и Надежда Цанова /пиано/.

Заедно, петимата образуват мощен ансамбъл, в който всеки носи своя уникален заряд на сцената, а тяхната комбинирана артистичност и страст обещават една истински запомняща се вечер.

Цигуларката АНГЕЛИНА АБАДЖИЕВА е лауреат на конкурса “Паганини” в Генуа  и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия театър, “Метропол театър“ – Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

КРЕМЕНА ОКСЕНКРУГ е професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс /Белгия/, с активна концертна дейност в цяла Европа. От 2021 работи като директор на Симфоничен Оркестър Сливен, за което е отличена с “Кристална лира” 2022 и “Музикален мениджър на годината” 2022.

Изключителният виолист РУМЕН ЦВЕТКОВ живее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по лична покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света – маестро Зубин Мета.

АЛЕКСАНДЪР СОМОВ е българският виолончелист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скуул”. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).

НАДЕЖДА ЦАНОВА е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, САЩ, Азия, участва и в множество музикални проекти. За поредна година тя е номинирана в конкурса на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023 г. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”.

След Сливен, програмата ще бъде изпълнена и в рамките на фестивалите “Чудомирови празници” Казанлък и “Софийски музикални седмици” София.

Независимо дали сте опитен ценител или новодошъл в света на класическата музика, този впечатляващ концерт ще ви подари незабравимо изживяване.