close
България

КЗК проверява сирене на три фирми за растителни мазнини

sirene

Комисията за защита на конкуренцията образува производство по влагането на немлечни мазнини в състава на продукт, означен като „сирене“ на три фирми. Това са „Рафтис милк“ ЕООД, „Сирма приста“ АД и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД, става ясно от съобщение на ведомството.

В КЗК е пристигнал сигнал от Сдружение „Българска национална асоциация Активни потребители“, в който се посочва, че при тест на асоциацията на 36 марки  бяло саламурено сирене по показатели водно съдържание, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций, се установява, че произвежданите марки сирена от „Ипекс груп“ ЕООД (сирене „Дъга“), „Сибила 2000“ ЕООД (сирене „Здравец“), „Сирма приста“ АД (сирене „Старопланинско“), „Лъки 2003“ ООД (сирене „Тракия“) и „СВА – Коме“ ООД (сирене „СВА“) съдържат немлечни мазнини.

Влагането на немлечни мазнини в състава на продукт, означен като „сирене“, се определя от Сдружението като имитация.

КЗК е изискала доказателства от агенцията по храните и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Резултатите от анализите показват наличие на немлечна мазнина при сирената „Дъга“, „Старопланинско“, „Тракия“ и „СВА“. С наличието на немлечни мазнини в състава на продукти с наименование „сирене“, се пораждат съмнения за евентуално извършени нарушения на закона, посочват от КЗК.