close
България

Кметът на Бургас поздравява архитектите и проектантите по случай професионалния им празник

kmet-burgas

„Уважаеми дами и господа,

Отправям искрени поздрави към вас, бургаските архитекти и всички ваши колеги, свързани с проектантския процес, по случай професионалния ви празник 2 октомври – Международен ден на архитектурата.

На първо място, щастлив съм, че в името на нашия град с вас работим в дух на партньорство и взаимно уважение. Това никога не ни е пречило да си казваме истината в очите и да се коригираме взаимно, когато някой е сбъркал.

Община Бургас е партньор във всички организирани от местните браншови организации на архитектите и проектантите инициативи, изложби, дискусии. Техни представители са включени в състава на експертния съвет по устройство на територията и аз смятам, че този работен формат трябва да се запази и занапред.

През последните години в Бургас се строят много сгради и това е положителна тенденция, показваща, че градът е жив и се развива. Като местна власт, ние държим на органичното вписване на всеки обект с неговия дух и функция в градския организъм. Архитектурният облик на едно населено място предизвиква първото и може би най-важно впечатление у всеки, който го посети. Вярвам, че общата ни цел остава една и съща, да работим с чувство, мисъл и отговорност за това физиономията на Бургас да бъде привлекателна и интелигентна.

Ще се старая младите творци винаги да се чувстват поощрени да се включват с иновативни идеи, да дават предложения за внасяне на обогатяващи елементи в градската среда, за създаване на тематични зони и мобилно ползване на открити пространства.

Продължаваме да сме отворени за всякакви предложения и винаги ще поощряваме креативност и фантазия. Технологиите, науката, възприятията на хората се развиват и ние трябва да сме адекватни на новите тенденции, без да забравяме откъде сме тръгнали.

Нека думата „модерен“ продължи да се споменава редом с името Бургас и неговите архитекти.

Честит празник!“

 

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС