close
България

Кметът на община Сливен Стефан Радев се срещна с директори на детски градини и училища

1

Кметът на община Сливен Стефан Радев се срещна с директори на детски градини и училища. Повод за срещите бяха формулите за финансиране, по които са изчислени делегираните бюджети на училищата и детските заведения за следващата година. Новите формули са в резултат на промени в нормативната база. По думите на кмета Радев предвидените промени за следващата година не са драстични. Завишението на стандартите за детските градини за 2019 г. е около 18 %, а за училищата е 16 %. Разходните стандарти, въз основа на които се определят бюджетите на детските градини са три – стандарт за институция, стандарт за група и стандарт за дете. Те бяха представени от експерти от общинска администрация. Издръжката за детските градини основно е в местната дейност.

Разходните стандарти, по които се определят бюджетите на училищата са -стандарт за институция, паралелка, ученик и подготвителна група, ако учебното заведение разполага с такава. Предвиден е нов допълващ стандарт за следващата година – стандарт за ученик, дневна форма на обучение в първи и втори гимназиален етап. Училищата ще разполагат с допълнително финансиране за работа с деца и ученици от уязвими групи. Такова е предвидено и за защитените училища. Нормативите за стипендии остават същите.

В рамките на дискусиите бяха обсъдени правата и задълженията на директорите на детските заведения по Закона за предучилищно и училищно образование. Кметът Радев беше запознат със спецификите в дейността на някои от училищата в община Сливен. Участниците се обединиха около идеята да продължава да се работи по всички належащи въпроси и да се търсят алтернативни решения.

И двете срещи завършиха с пожелание от кмета Стефан Радев за весели и топли празници, и все по-успешни начинания през следващата година.