close
Спорт

Кметът Николов пожела успех на състезателите от националния отбор по плуване

2

Кметът Димитър Николов пожела успех на състезателите от националния отбор по плуване ден преди старта на престижния Международен турнир „За голямата награда на град Бургас“, чийто домакин през следващите няколко дни ще бъде плувен комплекс “Парк Арена ОЗК“.

Той се срещна днес с многократните шампиони от национални и регионални турнири Йосиф Миладинов, Калоян Лефтеров, Любомир Епитропов, Дияна Петкова, Йордан Янчев и Габриела Георгиева. На срещата присъстваха националният селекционер Кристиян Минковски, генералният секретар на Българска федерация плувни спортове Димитър Бобев и зам.-кметът по културата, туризъм и спорт Диана Саватева.

Част от елитните плувци вече са спечелили квоти за олимпийските игри в Токио. Те споделиха, че са очаровани от условията, които предлага Бургас за плувните спортове, от базата, която според тях е на световно ниво.

„ Пожелавам на всички да покрият нормативите и да ни зарадват с медали!“, каза по време на срещата кметът Николов.

Наградният фонд на турнира е 20 000 лв., които са осигурени от Община Бургас. Официалното откриване на престижното състезание е утре от 16:45 часа.

Ето какви титли са завоювали до момента младите надежди на българския плувен спорт:

Йосиф Миладинов – сребърен медалист от последното Европейско първенство по плуване, което се проведе преди броени дни в Будапеща. С успеха си на 100 м бътерфлай, той постави и нов национален рекорд в тази дисциплина – 50 секунди и 93 стотни. Медалът е първи за страната при мъжете от европейски първенства на 50-метров басейн. Също така, той има сребро на 100 метра бътерфлай на Европейското за юноши в Казан през 2019 г., а същата година стана и бронзов медалист на 50 метра бътерфлай на Световното за юноши именно на този басейн в Будапеща. Покрит норматив „А“ за олимпийските игри в Токио.

Калоян Левтеров – национален рекордьор на 200 м. гръб, постигнат на предното състезание Гран При в Бургас. Покрит норматив „А“ за олимпийските игри в Токио.

Любомир Епитропов – На Европейско първенство по плуване, което се проведе преди броени дни в Будапеща, плувецът подобри собствения си национален рекорд на 200 метра бруст. С успеха си той покри норматив „А“ за олимпийските игри в Токио.

Дияна Петкова – също ще участва на Олимпийските игри в Токио, след като завърши на 4-то място в полуфиналната серия на 200 м. съчетано плуване на Европейското първенство в Будапеща. През миналата година на турнира в Бургас Дияна Петкова подобри рекорда от 1988 година на Таня Богомилова на 100 м. бруст.

Йордан Янчев и Габриела Георгиева – към настоящия момент не са покрили норматив „А“ за олимпийските игри в Токио, но имат спечелени много медали от различни състезания.