close
България

Кметът Николов поздравява бургазлии за най-българския празник

24 mai-burgas

„Скъпи съграждани,

Днес празнуваме най-светлия от нашите празници – Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост.

24 май носи особен ореол. Неслучайно в нашето съзнание той е заел мястото на най-истинския и най-български празник. Затова всяка година го отбелязваме с много вълнение, вяра и от сърце. Виждаме го и днес по улиците и площадите на Бургас, в ентусиазма и възторга на учители и ученици, на млади и възрастни.

Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е велико, защото ни е съхранило като нация в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа на народа ни към просвещение и духовно израстване.

Със своите мисии светите братя оставят дълбока следа в историята на Стария континент. Те с блестящо красноречие защитават идеята, че всеки народ има право да говори и пише на собствения си език. Затова днес с гордост може да заявим, че тяхното дело е един от основополагащите камъни на съвременна Европа.

Използвам този светъл празник, за да благодаря на всички бургаски учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни и музейни дейци и журналисти. Гордеем се с вашите постижения и нека те получават уважение и признателност. Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Бургас като град на творци и таланти.

Честит празник, бургазлии!“

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

Снимки: Община Бургас