close
България

КНСБ: 2504 лева на месец трябват за семейство с две деца

semeistvo-shtastie

626 лв. на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ. Това означава, че към края на юни месец за четиричленно семейство от двама работещи и две деца са нужни 2504 лева.

Издръжката на живот през второто тримесечие бележи лек спад с около 3 лева спрямо декември миналата година .Това стана ясно от традиционното представяне на издръжката на живот по статистиката на КНСБ.

Основната причина е намалението на цената на газа, отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров. 67% от домакинствата живеят с общ доход на едно лице под необходимите. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот.

Групата на бедните лица се запазва на високи нива, въпреки слабото намаление спрямо същия период на предходната година. Причините, според КНСБ, са комплексни като нарастване размера на официалната линия на бедност от 348 на 363 лева. За периода 2018-2020 г. се очертава тенденция на ускорено нарастване на дела на високодоходните домакинства от 24,9% до 33%. 28,5% от домакинствата са с общ доход на едно лице до 363 лева, което е официалната линия на бедност. Това са малко над 2 милиона души. 38,5% са с доход от линията на бедност до необходимите средства за живот. 33% са със средства над издръжката на живот.

Бедните лица се запазват на високи нива.Топ 10 на най-бедните областни центрове са Благоевград, Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян, Хасково, Перник, Монтана, Плевен, Сливен.