close
България

Кой е застреляният в София бизнесмен Петър Христов?

petyr-hristov-laktima

Името на застреляния в София бизнесмен Петър Христов е свързано с управлението на над 50 юридически лица. Голяма част от тях обаче вече не са активни. Това показва справка в Търговския регистър.

Петър Христов е свързан с млечната компания „Лактима”. „Лaĸтимa” EAД е производител на млечни продукти – айрян, кисело и прясно мляко.  Тя е правоприемник на бившото предприятие „Млечна промишленост“, което през 1996 г. e приватизирано.

Компанията е една от водещите в България в сегмента на млечната промишленост.

Произвежда кисели, пресни, овкусени млека. Най – разпространеният продукт е „Айрян Балкан”, с който държи 75-80% пазарен дял в категория течни млека. Фирмата произвежда пълна гама масленост на кисели млека. Приходите на дружеството за 2016 г. достигат 12,8 млн. лв., ĸкоето e ръст от 18,5% спрямо година по-рано.

Едноличен собственик на компанията е дружеството „Πpoпъpтиc Meниджмънт Гpyп“ ЕАД.  До март месец  2013 г. то е било еднолична собственост на Петър Христов,  след което е било прехвърлено на дъщеря му –  Михаела, сочат данни от Търговския регистър.

Христов е собственик на четири действащи компании. Във „Велико Търново Хилс” и „Ай Би Пи Мениджмънт той е едноличен собственик, а в ДИТО и „Болкан тръст интернешънъл” държи процент.

Фирмата „Ай Би Пи Мениджмънт” от своя страна е собственик в други четири компании – „Политрейд Кънстръкшън”, „Люлин Гардън”, „Сън Фючър Пропъртис” и Регионално Деп – Велико Търново 2015 ДЗЗД.

През 2014 г. българо-унгарски консорциум „Екобау – ВТ” печели поръчката за строеж на новото регионално сметище, което обслужва 6 общини от Великотърновска област. Стойността на проекта беше над 23 милиона евро, а в консорциума от българска страна участваше „Политрейд Кънстръкшън”. Дружеството бе и сред изпълнителите на първия воден проект на Велико Търново.

За боклука заедно с „Политрейд Кънстръкшън” участват още две български компании – „Строймонтаж” ЕООД и „Водстрой 98” АД. Търговския регистър показва, че първата е собственост на Камен Николов Василев – брат на бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев. „Водстрой 98 АД пък се счита, че е в кръга около депутата от ДПС Делян Пеевски, а отскоро е собственост на варненската компания „Хидрострой”.

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия.

Убитият Петър Христов има познанства и приятелства на високо ниво в обществените и политическите среди. Преди няколко години е издигнат за депутат от листата на ГЕРБ, но е отказал да влезе в политиката.

Често е спонсор на филми, книги, на университета във Велико Търново и др. Много популярен в цяла Северна България и активен защитник на тезата, че регионът има потенциал за икономически растеж.

Много е привързан към семейството си, патриотично настроен. Активен в социалните мрежи. Часове преди да бъде убит е поздравил приятелите си за Ивановден. /bTV