close
Свят

Кола бомба избухна на метри от българското посолство в Кабул

kabul bomba1

Няколко души загинаха, а над 60 са ранени, след като кола бомба се взриви в центъра на афганистанската столица Кабул. Експлозията е станала на метри от българското посолство града, потвърдиха за bTV от Външното министерство.

„Към този момент няма информация за пострадали българи”, съобщи заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев ефира на bTV. По думите му инцидентът се е случил в 8:30 ч. местно време в дипломатическия квартал в града, на около 500 м от българското представителство там.

„Нямаме данни атаката да е била насочена срещу българското посолство”, съобщи още Георгиев и обясни, че всичките петима души, които в момента живеят там са невредими.

В района на взрива се намират и други дипломатически представителства и административни сгради, както и президентският дворец. Именно затова мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс.

Има нанесени материални щети върху сградата на българското посолство, както и на и съседните сгради.

Говорител на афганистанското министерство на здравеопазването съобщи пред ДПА за над 60 ранени, но се очаква броят им да се увеличи.

Снимки и видеа в социалните мрежи показват как над града се разстила голям облак от черен дим след експлозията.

Местните власти са отцепили района, а обстоятелствата около инцидента се изясняват. /bTV