close
България

Коледен концерт на Духовия оркестър в Бургас на 19 декември

duhov orkestyr burgas

След прекрасния концерт по повод 75 години Духов оркестър Бургас, музикантите канят всички свои почитатели на Коледен концерт. В програмата ще се включат млади изпълнители от Националното училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“.

На 19 декември, от 18.30 ч., в зала 2 на експоцентър „Флора“ ще цари коледен дух, а музикантите ще изпълнят „Santa claus is comin to town“, „All I Want for Christmas Is You“ и няколко от своите любими джазирани коледни мелодии. Разбира се, в програмата ще прозвучи и вълшебна интерпретация по създадената от композитора Иван Коларов „Бургаски вечери“.

Преди дни Духовият оркестър на Бургас получи най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци „Сребърно огърлие“. То бе връчено от председателя на организацията Станислав Почекански. Същото отличие бе присъдено посмъртно на бившия диригент Христо Кожухаров, в знак на признателност и уважение към цялостния му принос, талант и професионализъм. На церемонията присъства още едно важно име, свързано с историята на Духовия оркестър – един от първите му диригенти Йордан Караиванов, който също получи плакет от Съюза в знак на признание за цялостния му труд.

* Оркестърът е една от културните емблеми на Бургас, а със своята постоянно обновяваща се програма и професионални музиканти успява да надгради всяко едно от своите постижения.

Историята на Бургаския духов оркестър започва още през далечната 1889 година със създаването на малък духов оркестър за повдигане духа на армията, към 24-ти Черноморски пехотен полк. Именно там се полагат основите на съвременната формация, а в редиците й и до днес са едни от най-добрите български музиканти.

През 1890 година капелмайстор на този оркестър е Ян Цернер – един от групата чешки капелмайстори, поканени да дойдат в България, за да създадат и ръководят духовите оркестри към българската армия. Едва ли можем да си представим с какви трудности се е сблъсквал Цернер при създаването на този състав – липса на подготвени музиканти, на инструменти и нотни материали, отсъствие на традиции и каквато и да е било професионална музикална практика.

Седем години по-късно, през 1897 година, капелмайстор става Георги Шагунов. Той свързва името си с културното развитие на Бургас. Шагунов увеличава състава на оркестъра, упорито работи за професионалната подготовка на оркестрантите. Той е инициатор на летните концерти в морската градина, които и до днес са традиция. Шагунов създава огромен репертоар, ползван от оркестри в цялата страна. След пенсионирането му, капелмайстор става Филип Кутев, а след него Павел Стефанов.

И неусетно идва средата на 20 век, когато назрява необходимостта от основаването на граждански духов оркестър в Бургас. През 1947 година той вече е факт, откъдето започва и неговата по-съвременна история. Съставът е сформиран от 32 оркестранти с диригент Венелин Ангелов, който извършва много полезна репетиционна, организаторска и художествено-творческа дейност. Така за кратко време духовият оркестър става неизменна част от културния живот в Бургаска област – нещо, което не се е променило и до днес.

Ангелов предава диригентската палка на Кирил Дончев. Не трябва да се забравят Йото Игнатов, Милчо Божков, почетният гражданин на град Бургас Йордан Караиванов. Последният става диригент през 1975 година. С младежки порив, дръзновение и голяма любов към музиката, той се заема да възроди най-хубавите традиции в творческата биография на оркестъра и града. Привлича ново попълнение от музиканти, успява да увеличи състава до 40 изпълнители. С изнесените премиерни концерти авторитетът на духовия оркестър расте, а в програмата се откроява авторският концерт на маестро Георги Шагунов, концертите с ученици и преподаватели от музикалното училище, както и трайното сътрудничество с изпълнителите от операта и филхармонията в град Бургас.

В по-новата си история, през 2008 година оркестърът става част от ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ при Община Бургас. За няколко години се сменят няколко много амбициозни диригенти, един от които е Иван Ганев – личност с много силен характер. Започва промяна на репертоара на оркестъра в посока поп рок и джаз репертоар, който да е със съвременно звучене и достъпен за по-широка публика.

През 2014 година на диригентския пулт застава Христо Кожухаров. Потомствен музикант с богата музикална биография, завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, впоследствие работа в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас като преподавател по кларинет и камерна музика. Дългогодишен ръководител е на методическото обединение по камерна музика. Концертмайстор от Симфоничен оркестър на Държавна опера – Бургас и Бургаски духов оркестър. Многоуважавана личност в град Бургас. Христо Кожухаров е доайенът на диксиленд и биг бенд музиката в град Бургас. Помага на оркестрантите да припознаят джаз музиката и да започнат да правят самостоятелни импровизации по време на концертите, новаторство, което е изключително добре прието от публиката. Цялата общественост скърби при неговата кончина на 4 май 2018 година.

След внезапната кончина на Христо Кожухаров, диригент на оркестъра става Анастас Камиларов. Музикант, завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност кларинет при академик Петко Радев. Познат и уважаван в средите на музикантите както в страната, така и в чужбина. Под неговото ръководство оркестърът изцяло обновява репертоара си. Става един пълноценен биг бенд. В жанрово отношение става толкова богат, че може да изпълнява всичко от класически произведения, през поп рок преработки, до диксиленд и биг бенд.