close
България

Колко струва качественият козунак?

kozunak

Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев, коментира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.

Според него останалите купувачи ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. За Варна прогнозата на Бонев е, че през следващата седмица в града ще бъдат продадени между 300 000 и 330 хиляди козунака.

През настоящата година няма причина за резки промени в цените на тези изделия, посочи Бонев. Според него качествените продукти струват между 2,20 и 5,50 лева за 400 грама в зависимост от това дали имат пълнеж.

Бонев апелира клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на козунака са ползвани бои и есенции.

За поскъпването на газа Бонев посочи, че това ще предизвика сериозен трус в бранша. Според него производителите ще направят всичко възможно да задържат цената на хляба, но това ще стане невъзможно, ако природният газ „повлече“ и стойността на зърното, брашното и другите суровини. /NOVA