close
LifeStyle

Колко трае подготовката за Коледа?

koleda

Приготовленията за Коледа отнемат близо две седмици, или по-точно 12 дни, 14 часа и 13 минути, твърди проучване, направено във Великобритания.

Времето, което семейството средно отделя, за да се подготви за празника, е разпределено между пазаруването, окачването на украса, избора на подаръци, приготвянето на традиционни блюда. Организацията не е ограничена само до дните, предшестващи Коледа – средностатистическото британско семейство започва да планира празника и да пести пари за него през последната седмица на август. Един на всеки седем души дори купува подаръци от януарските разпродажби.

Не всички обаче са толкова добре подготвени – една трета от семействата вършат цялата работа през четирите седмици, кулминацията на които е Коледа.

Проучването, направено по поръчка на компанията „Уилкинсън“ сред 2000 души, показва, че девет дни, 15 часа и 48 минути отминават в търсенето и купуването на подаръци. Допълни три часа и 26 минути отиват за опаковането им. Надписването на коледни картички отнема още два часа и 31 минути.

Общо три часа и шест минути отиват за ваденето на украсата и окачването й из къщата.

Два дни, 10 часа и 48 минути хората отделят, за да обмислят, планират и напазаруват за коледната вечеря. Самото й приготвяне и подреждането на масата отнемат още два часа и 34 минути. „Много време и усилия се влагат, за да се превърне Коледа в най-специалния ден от годината. Данните от настоящото проучване показват точно колко време посвещават хората на този обичан празник“, казват от компанията, поръчала анкетата.