close
България

Командироват експерти на проблемните язовири в Бургас

navodnenie

Командироват екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в област Бургас за осигуряване 24-часово дежурство на проблемните язовири, съобщава Дир.бг.

Това е разпоредил министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка със скъсани диги на 7 каскадни язовира в областта.

Екипите на държавната агенция обхождат водоемите в региона от миналата нощ. В ДАМТН е сформиран и кризисен щаб, който е в координация с щаба при областния управител в Бургас.

Язовир Трояново е изправен, като и към този момент има свободен обем. Неверни са информациите за скъсана стена или друг проблем свързан с него, съобщиха от министерството на икономиката.

Към момента общият брой на язовирите, които имат скъсване или нарушения на язовирни стените на територията на област Бургас са седем. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено.

Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна.

На територията на община Камено преливат язовирите „Чанаджик“ 3 и 4, „Овощна градина“, „Кокичина могила“ и „Санър дере“. Всички те са собственост на местната власт. Важно е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешките жертви.

През нощта преливане е имало и на язовир Чотората. Първоначалната информация оттам е, че водата от язовири „Чанаджик“ 3 и 4 се е вляла в язовир Чотората около 2:00 часа през нощта, който е бил с отворен основен изпускател, но приливната вълна е носела почва и растителност, които са го запушили. Това е довело до рязко повишаване на неговото ниво и преливане през язовирната стена, а водата се е оттекла към Русокастренска река.

Това доведе до евакуиране на жителите на село Тръстиково.

Първоначалната информация е, че към момента изпускателя на язовир Чотората функционира нормално и водоема може да бъде изпускан контролирано, в случай, че валежите продължат.

ДАМТН е установила контакт с местната власт в Камено. По техни данни последните проверки от техни екипи на язовирите е от миналата седмица и не са констатирани проблеми.

Язовир „Чотората“ е собственост на „ДИЕМ“ ЕООД. Най-вероятната причина за преливането на водоемите са падналите валежи през последното денонощие, които са в пъти над прогнозираните, като са били отчетени около 200 л. на кв. м.