close
LifeStyle

Консумирането на чесън може да ни предпази от рак

chesyn

Чесънът e здравословен продукт, използван както в националната кухня на много народи, така и за лечение на различни заболявания в продължение на хиляди години.

В скорошно проучване учени от Университета в Нотингам стигат до заключението, че консумацията на чесън може да намали риска от развитие на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, съобщават от The Independent.

Освен това се оказва, че начинът, по който се обработват скилидките, преди да ги изядем, има значение за способностите им да носят ползи за нашето здраве.

Учените обаче все още не са в състояние да определят кой метод за приготвяне е най-ефективен.

Чесънът произвежда серни съединения, докато търпи топлинна или механична обработка, които са различни, в зависимост от това дали е нарязан, ферментирал в алкохол или пресован за масло.

Според изследователите, тези серни съединения могат да повлияят на молекулите от азотен оксид и сероводород, които се произвеждат в човешкото тяло.

Променените нива на тези молекули се откриват при хора, страдащи от различни заболявания, тъй като имат огромно въздействие върху цялостната обмяна на вещества в тялото.

Докато оптималната техника за обработване на скилидките все още се обсъжда, изследователите са съгласни, че чесънът е едно от растенията с най-силни възстановителни способности за човешкия организъм. /profit.bg