close
България

Контрабандни златни накити за над 80 000 лева задържаха митническите служители на МП Лесово

zlato

Контрабандни златни накити на стойност над 80 000 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в лек автомобил, влизащ в страната от Турция.

Проверката е извършена в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

На 10.06.2024 г. лекият автомобил с българска регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе от Турция. Колата е управлявал турски гражданин с инициали С.K., постоянно пребиваващ в България. В зоната за митнически контрол той е заявил, че няма нищо за деклариране. Митнически инспектори селектират превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия са открити на различни места в салона на автомобила и в дрехи на шофьора общо 6 пакета, съдържащи 206 бижутерийни изделия от жълт метал – пръстени, гривни, обеци. Общото тегло на недекларираните накити е 699.24 грама. Според първоначалната експертиза от вещо лице, те са изработени от злато 14 карата (проба 585) с обща пазарната стойност в размер на 80 412 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети и по случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

От началото на годината към момента на МП Лесово са задържани 6.352 кг контрабандни златни изделия. За сравнение през първите шест месеца на предходната 2023 г. задържаните златни изделия на пункта са общо 1.273 кг.