close
България

Контрабандни цигари за 834 840 лева откриха митничари на пристанище Бургас

2

Контрабандни цигари на стойност 834 840 лв. задържа Окръжна прокуратура – Бургас. Акцизните стоки са открити в контейнер, превозван от кораб, акостирал в Бургаското пристанище по време на извършена проверка от стана на служители на Митница – Бургас. Подробности по случая оповестиха пред медиите днес г-жа Йовита Григорова – Зам. административен ръководител – Зам. апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Бургас, г-н Георги Чинев – Адм. ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н Юлиян Мирков – Заместник директор на Агенция „Митници“, г-н Георги Георгиев – Директор на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и г-н Васил Инджов – Заместник началник на Митница – Бургас.

Г-н Чинев съобщи, че процесният контейнер е пристигнал на 01.08.2018 г. на Пристанище – Бургас от Русия. Корабът е плавал под либерийски флаг, а от вносната декларация било видно, че превозваният контейнер съдържа товар от иглолистен дървен материал (дъски шлифовани от бор). Контрабандните цигари били поставени в самите дъски, което било установен след проведена митническа проверка. Прокурор Чинев добави, че са открити общо 111 312 кутии с цигари от марката NZ, които са с белоруски акцизен бандерол. Г-н Чинев каза още, че досъдебното производство, което се ръководи от Окръжна прокуратура – Бургас е за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК, което се наказва с „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и конфискация на контрабандните стоки.

Г-н Мирков съобщи, че дървеният материал е проверен по метода „анализ на риска“. Служителите, които извършили проверката са забелязали, че стоката има необичайна плътност – била е много по-лека. Последвало е детайлно разглеждане с рентген, което потвърдило констатацията на служителите. Г-н Мирков акцентира върху изключителната подготовка на престъпното деяние, изразяваща се в издълбаване на всяка една от дъските в дървения материал и поставянето на отделните кутии в отворите. Той похвали колегите си за изключително добре свършената работа при залавянето на контрабандната стока. По думите му цигарите са предназначени за българския пазар.

Г-жа Йовита Григорова подчерта, че причината за разкриване на тежкото умишлено престъпление е отличната координация между Апелативна и Окръжна прокуратура Бургас и Агенция „Митници“.