close
България

Корабът на Грийнпийс акостира в Бургас

korab-vetrohod

Световноизвестният кораб „Rainbow Warrior“ на Грийнпийс акостира в Бургас.

Плавателният съд идва у нас за кампанията „Свободни от пластмаса“ на организациите „Грийнпийс“ и „За Земята“.

Целта е хората да бъдат убедени да намалят употребата на пластмаси, като по този начин се намали и замърсяването на моретата и океаните със синтетични материали, които не се разграждат.

След Бургас, корабът ще посети Варна.

В двата града ще има възможност и за посещения на борда.

„Rainbow Warrior“ е трето поколение кораб на „Грийнпийс“, като неговият първи предшественик, потопен от бомбен взрив през 1985 г., е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери, извършващи унищожителен риболов.

Строителството на новия ветроход на „Грийнпийс“, който гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в  Бремен – Германия и през 2011 г. е пуснат на вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „Rainbow Warrior“ плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.