close
България

Котел отбеляза 24 май – Ден на българската просвета, култура и славянска писменост

DSC_0350

Празничният 24 май в Котел започна с тържествено шествие по главната улица, водено от възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” и СУ „Георги Ст. Раковски“. С цветя в ръце, учители, ученици и граждани изпълниха пешеходната зона до площад „Възраждане“, където се състоя тържествената церепония в чест на 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова, секретарят на Община Котел – Христо Карабекиров, общински съветници, директори на училища, преподаватели, заслужили учители, ученици, читалищни, библиотечни, културни и просветни дейци, граждани.

След издигане на знамето на Република България и флага на Община Котел, приветствие към присъстващите поднесоха кметът на община Котел  – Коста Каранашев и директорът на СУ „Георги Ст. Раковски“ – Стефан Дондев. В словото си Каранашев посочи, че с Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост, днес честваме един значим акт в европейската история и цивилизация – България дава четмо и писмо на всички славянски народи. В приветствието си, градоначалникът сподели, че винаги е бил горд възпитаник на котленската гимназия и благодари на всички учители за техните усилия, с които и днес дават знания и опит на подрастващото поколение.

„Вашият житейски път и трудностите, през които ще преминете, скъпи абитуриенти, започват сега. Всяко зрънце знание и дисциплина е опит, който вашите учители и преподаватели са ви дали. Пазете го, защото той ще ви бъде особено нужен за реализацията ви в живота“, посочи в заключение Каранашев.

След тържественото приветствие, кметът присъства на ритуала по предаване и приемане на училищните знамена и връчи грамоти и награди на учениците, които са постигнали отлични резултати през учебната 2017/2018 година.

Тържествената програма в чест на празника завърши с литературно-музикална и танцова програма в изпълнение на ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“,  детски групи и състави към НЧ „Съгласи-Напредък 1870“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел.