close
България

Котленският и Твърдишкият проход са затворени за автомобили над 10 тона, Раково все още е без ток

snegorin-zima

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите автомобили задължително трябва да преминават от там с вериги.

В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но, към този момент, няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен. Без ток от вчера са село Раково и хижите на Карандила в сливенската планина. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на авариите, но се затрудняват заради буйния вятър. Силен сняг вали в планинската част на областта, коeто усложнява почистването на пътищата до селата.

Снежана Кънева, началник отдел сигурност и управление при кризи, обяви как върви снегопочистването по планинските пътища.

Силите и средствата са насочени по направление Бяла-Новачево-Градско, Бяла-Въглен, както и Стара река-Средорек-Божевци. Към Раково е проходимо при зимни условия. Към Карандила е проходимо при зимни условия.

До 6 януари остава затворен пътят Сливен-Ичера. Слаб сняг вали по автомагистрала Тракия, но няма снегонавявания и заледени участъци.

Възстановено е движението в тунел „Витиня“ по АМ „Хемус“. Авариралият тежкотоварен автомобил е изведен извън тунела.

По пътищата в община Дулово видимостта е намалена. В района от снощи вали сняг и се очаква обстановката да се усложни. На няколко мяста по главния път за Шумен има почистваща техника. Заледени участъци и неопесъчени пътища има в района на Главиница и на разклона за село Ситово. Препоръчва се автомобилите да са със зимни гуми и достатъчно гориво, а водачите – със заредени телефони

Пристанище Варна остава затворено вече втори ден. Силата на вятъра там достига до 10 метра в секунда. Летището работи нормално.Заради силния вятър всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране, информираха от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Предупредителен жълт код заради вятъра и възможно снегонавяване е в сила за цяла Източна България. /БНР