close
LifeStyle

Кофеинът предпазва от рак на простатата

kafe-coffee

Пиенето на кафе може да намали риска от развитие на рак на простата. Това показва ново проучване на Националния здравен институт на Италия, съвместно с държавния Институт по епидемиология и превенция на заболяванията. Резултатите от изследванията показват, че приемането на минимум 3 чаши италианско кафе на ден може да намали наполовина риска от рак на простата.

В проучването са взели участие близо 7 000 мъже, които са наблюдавани в продължение на четири години, най-вече техните предпочитания ъм кафето. Те пиели не само чисто италианско кафе с кофеин, но и такова без. Според резултатите обаче само това с кофеин може да намали раковите клетки, образувани в организма. Нашите наблюдения върху раковите клетки ни позволява да твърдим, че добрите резултати при близо 7 000 италианци са вследствие най-вече на кофеина, отколкото на другите съставките на кафето, което използвахме“, коментира Мария Донати, директор на лаборатория по транслационна медицина.

Това не е първото проучване, което доказва въздействието на кофеина срещу рак на простатата. През 2011 екип от учени установява, че хората, които пият кафе редовно могат да предотвратят усложнения и летален изход от рак на простата. Италианското еспресо е едно от най-харесваните в света, а приготвянето му е същински ритуал. За него се взимат не повече от 7 грама ситно смляно кафе и то винаги се приготвя на момента. Повечето машини в Италия са с високо налягане, за да може напитката да е концентрирана, ароматна и с по-плътен каймак. /puls.bg