close
България

Крадци влязоха с взлом в Музея на бойната слава в Ямбол

policiq

Музея на бойната слава в Ямбол e бил обран през нощта. Все още не е ясно колко и какви оръжия липсват, съобщи за БТА директорът Милчо Начев.

Огледът на местопроизшествието продължава. Директорът е извикал полицията, след като сутринта, когато пристигнали на работа, той и служителите на музея установили, че е разбита входната врата. Според директора е проникнато и в трите зали на музея, но все още не е напълно изяснено точно кои експонати липсват. Начев коментира още, че дори да има откраднати оръжия, те не могат да бъдат използвани.

Музеят на бойната слава в Ямбол е единственият общински музей с военни експонати. Той разполага с ценни предмети и оръжия от Първата и от Втората световни войни.

Според информацията за музея в двете експозиционни зали има снимков материал и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, IV Конен полк, Трета пионерна дружина, вещи на ямболци, участвали в Балканските войни 1912-1913 г. и двете световни войни, медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е на въоръжение в българската армия. Сред експонатите е пушка „Манлихер“, която ген. Аню Ангелов в качеството си на министър на отбраната връчи на града при предоставянето на терена за бъдещия музей.