close
България

Лекарският съюз с кървави думи за случая с починалата в Сливен родилка Ренета

reneta

В своя официална позиция Българският лекарски съюз (БЛС) поднесе искрени съболезнования към близките на починалата при раждане в Сливен (в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“) Ренета Томова.

От БЛС изрично посочват, че за случая подробности знаят само от медиите и посочват, че трябва да има щателна проверка и разследване от компетентни органи – съдебно-медицински лица, прокуратура, следствие към МВР, ЦКПЕ на БЛС, борд по АГ.
В конкретния случай към БЛС няма отправена официална жалба за разглеждане, но ЦКПЕ на БЛС ще се самосезира на база „публикации в пресата и медиите, касаещи ресора на КПЕ“, съгласно чл. 64(3), казват от БЛС и посочват, че могат да налагат само административни санкции и констатации според Закона за съсловните организации.

Съсловната организация припомня, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения и не всеки проблем е резултат от некомпетентност или грешка на медицинско лице.

БЛС напомня и, че трябва време, за да се установи обективната истина.

„Лекарският съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата. Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия и компрометира лечебно-диагностичния процес, което рефлектира отрицателно върху цялото общество“, предупреждават от БЛС. /blitz.bg