close
LifeStyle

Леките физически упражнения незабавно подобряват паметта

gimnastika-sport

Изследователи от Университета на Цукуба в Япония и Университета на Калифорния, Ървайн установиха, че дори съвсем леки физически упражнения повишават свързаността между участъци от мозъка, които отговарят за формирането и запазването на спомените, т.е. подобряват паметта.

Такива упражнения са например гимнастиката и дори кратките разходки през деня.

Проучването е малко и обхваща едва 36 души, но учените открили, че дори само 10 минути, прекарани в леки физически упражнения, значително подобряват умствените функции.

Учените използват магнитен резонанс, за да установят, че упражненията подобряват свързаността между хипокампуса и области в мозъчната кора, които са свързани с детайлна обработка на спомените.

Хипокампусът е от ключово значение за създаването на нови спомени и е една от първите структури, които влошават функциите си с възрастта.

Предишните проучвания, които показваха връзката между физическите упражнения и паметта, се концентрираха върху образуването на нови нервни клетки в областите от мозъка, свързани с тази когнитивна функция.

Но новото изследване за първи път установява толкова непосредствен положителен ефект. Той се изразява в подобряването на комуникацията между тези ключови за паметта области от мозъка.

Образуването на нови клетки е процес, който изисква много повече време и ефектът не може да бъде наблюдаван непосредствено след упражненията.

Изследователите ще съсредоточат усилията си върху проучването на въпроса дали редовните леки упражнения ще имат ефект върху подобряването на когнитивните функции при възрастните хора и дали те са способни да предотвратят загубата на паметта, с която се характеризира старостта. /lifestyle.bg