close
България

Летецът, който ужаси турците, се ражда на днешния ден

hristo-toprakchiev

На днешния ден през 1887 година в Сливен е роден българският летец Христо Топракчиев, заслужил званието офицер поручик. Той ще остане в историята заедно със Симеон Петров, с когото първи в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател.

Топракчиев завършва Военното на Негово Княжеско Височество училище. На 2 август 1908 г. е произведен в чин поручик и служи в 1-ва пионерна дружина. Участва в конкурса за авиатори и през пролетта на 1912 г. е изпратен във Франция в училището на Луи Блерио в Етамп. След завръщането си е назначен за командир на Аеропланното отделение. Тогава разработват и системата за кацане, която влиза в програмата на Луи Блерио за обучение на пилоти. Във Франция е издадена пощенска картичка с образа на Топракчиев. В началото на Балканската война, на 17 октомври 1912 г., Топракчиев извършва разузнавателен полет над Одрин. Той лети толкова ниско, че всява ужас у турците.

Поручик Христо Топракчиев е първата жертва на българската военна авиация. Той загива при злополука на 19 октомври 1912 г. Умира при облитане на своя самолет „Блерио“, руско производство, след като предишния ден лично е заменил част от стабилизатора му. Разбива се близо до летището.

Дълго време се разпространява твърдението, че Топракчиев е първата жертва в историята на световната военна авиация и че той загива при изпълнение на бойна задача, което се оказва невярно.