close
Свят

Летище Дубай заменя проверките за сигурност с рибки за лицево сканиране

letitshe-dubai

Пътниците, заминаващи от Летище Дубай, вече няма да преминават през обичайните проверки за сигурност. Те ще преминават през виртуален аквариум-тунел, който ще сканира лицето или ириса, използвайки камери, скрити в рибки. Така проверката ще става в движение, пише местното издание The National, цитирано от британския в. The Telegraph.

В тунела ще бъдат разположени 80 камери, които ще снимат с висока резолюция, а идеята дошла след 18-месечен проект за прилагането на модерни мерки за сигурност.

Сред другите мерки е замяна на скенерите за откриване на експлозиви с нови, направени в Китай, които могат да откриват по-широка гама експлозиви.

„Рибките, които ще снимат, са едновременно новост и забавление за пътниците, но същевременно и ще помагат за подобряване на сигурността“, каза Обаид Ал Хамеери, заместник-шеф по въпросите на външните работи и пребиваването в Дубай.

В края на тунела, ако пътникът вече е регистриран и разпознат, той или ще получи съобщение в зелено, пожелаващо „Приятно пътуване“, или, ако лицето се издирва, ще се появи червен предупредителен знак, който ще изисква намеса на властите.

Първият подобен тунел ще бъде инсталирана до края на лятото на 2018 г. в Терминал 3 на международното летище в Дубай – откъдето се осъществяват полетите на авиокомпания Emirates. До 2020 г. поетапно тунелите ще бъдат пуснати на други терминали на летището. /economic.bg