close
LifeStyle

Лещата помага срещу високо кръвно

leshta

Лещата е растение от семейство бобови, което спомага за намаляване на високото кръвно налягане. Диета, богата на пълнозърнести храни, включително леща, е свързана с поддържане на холестерола в норма и понижаване на кръвното, сочи проучване.

Установява се, че хората, които ядат често леща, са с 34% по-малък риск от инфаркт или инсулт, спрямо тези, които я консумират по-рядко.

Високото кръвно налягане се нарича тих убиец, защото невинаги се проявяват симптоми и някои хора не знаят, че го имат. По принцип то се характеризира със симптоми на болка в гръдния кош, тежко главоболие и ускорен пулс. Високото кръвно натоварва кръвоносните съдове, което увеличава вероятността от по-сериозни заболявания като удар, инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Лещата има високо съдържание на протеини, витамин В и антиоксиданти, които поддържат цялостното здравословно състояние. Ефектът им на понижаване на кръвното е в резултат от високото им съдържание на антиоксидантни полифеноли, които намаляват нивата на холестерола и увеличават еластичността на стените на артериите.

Лещата е пълна с фибри, които помагат за балансиране на инсулиновата резистентност. Ниските нива на инсулин и балансираната захар в кръвта, помагат на бъбреците да изхвърлят токсините от тялото, а това спомага за поддържане на нормално кръвно налягане.

Лещата е източник на белтъчини, каротеноидни пигменти и минерали като магнезий и калий, които имат благоприятен ефект върху кръвното. Тя спомага също за регулирането на кръвния поток и хранителните вещества в тялото.

На пазара се предлагат различни видове леща, но се смята, че всички са изключително полезни. Комбинация от червена и зелена леща има най-силното въздействие върху кръвното налягане. Изследователи твърдят, че този вид храна е немедицински начин за лечение на заболявания, свързани с дисфункцията на кръвоносните съдове.

Редовното консумиране на леща, три или четири пъти седмично, може да е от полза не само за сърцето, но и за цялостното здраве. Тя може да се добавя към супи, яхнии или гарнитури. /puls.bg