close
LifeStyle

Лошият сън води до напълняване

spane

Лошият сън отслабва организма и увеличава риска от затлъстяване.

Шведски учени изследваха как работата на смени, смяната на часови пояси и умората се отразяват на здравето. Според тях дори една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан, които увеличават риска от напълняване. Те са свързани и с диабет тип 2, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.
Открити са доказателства, че прекъсването на цикъла на съня може пряко да се отрази върху метаболитните процеси и да предизвика трайни рискове за здравето.

„Открихме доказателства, че това може да е свързано с промени в биологичния часовник, който регулира 24-часовия ритъм, определящ как тези ключови тъкани използват метаболитното гориво и реагират на стимули“, обясни ръководителят на екипа д-р Джонатан Седернес от университета в Упсала.Досега беше установена връзка между загубата на мускулна маса, диабет и напълняване при работещите на смени.

Учените са работили с 15 здрави доброволци, като са изследвали показателите им след нормален сън и след нощ, в която е трябвало да будуват, подобно на нощна смяна.