close
LifeStyle

Лютото – идеален избор в жегите

luti-chushki

Консумацията на лютиви храни в горещините е изключително подходяща, защото така обмяната на веществата се ускорява с 20%, подпомага се охлаждането на организма и се укрепва имунната система, съобщава в. „Дейли мейл“, цитирайки данни на Института Chile Pepper в щата Ню Мексико.

Ефектът се предизвиква от съединението капсацин. То влиза във взаимодействие с рецепторите TRPV1 в устната кухина, които пращат към мозъка сигнали за опасно повишаване на температурата. Това светкавично включва механизмите на организма за охлаждане – потене, отделяне на сълзи и т.н.

Въпреки на пръв поглед неприятното усещане от вкуса на люто капсацинът активира отделянето на ендорфини (действат обезболяващо и дават усещане за щастие) и допамин (дефицитът му влошава съня, паметта, концентрацията, контрола на моториката).

Капсацинът не влияе на вкусовите рецептори, но намалява апетита. Изследвания с доброволци показват, че тези, които са добавяли в обедната си порция лютив сос, са консумирали с 200 калории по-малко. Не е за пренебрегване и фактът, че в лютите чушки има голямо количество витамини А и С, които подпомагат укрепването на организма. Освен това този вид храни имат антимикробен и противовъзпалителен ефект, подобен на ибупрофена./zdrave.to