close
LifeStyle

Маково семе – за добър сън и здраво сърце

makovo-seme

Те са много вкусни и обичаме да ги добавяме към нашите рецепти за хляб и сладкиши. Маковите семена – суперхраната, от която тялото ни се нуждае, за да бъде винаги в добра форма. Чудесни за нашите смути рецепти, сосове, ястия, но това, което наистина ги прави толкова ценни са многобройните ползи за здравето.

Вижте защо е добре да хапвате по-често маково семе.

Богато е на фибри
Маковото семе е с високо съдържание на диетични фибри – вид въглехидрати, намиращи се в растителните храни. Само две супени лъжи от семето ви осигуряват 14% от препоръчителния дневен прием на фибри.
Благодарение на консумацията им, може успешно да се справите със запека, но и да стимулирате здравето си в дългосрочен план, намалявайки вероятността от развитие на диабет тип 2.

Съдържа важни минерали
Калций и мед са едни от основните минерали, от които се нуждае тялото ни. Калцият е известен с ролята си в костното здраве, но също така помага на сърцето и нервната система да функционират правилно.
Медта поддържа силна съединителната тъкан, укрепва костите и предпазва ДНК от увреждане. От друга страна консумацията на маково семе, ще ви осигури и добри количества фосфор и манган.
Фосфорът заедно с калция съставлява част от костната тъкан, докато манганът играе важна роля в синтеза на колаген – протеин, който предпазва костите от увреждане.

Добър източник на витамини от групата В
Маковите семена съдържат добри количества витамини от В-комплекс, включително тиамин, пиридоксин, ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин и фолиева киселина. Така наречените В витамини, участват в редица важни процеси в организма, като метаболизирането на мазнините и въглехидратите, осигуряват ни добри енергийни нива, подобряват функциите на сърцето, мускулите, подобряват състоянието на кожата, участват в синтеза на червени кръвни клетки и други.

Понижава лошия холестерол
Маковите семена съдържат мастни киселини и основни летливи масла. Те са особено богати на олеинова и линолова киселина, които спомагат за намаляване на лошия холестерол и повишават добрия.
Също така линоленовата/линолова киселина спомага за по-доброто заздравяване на раните.

При нервни разстройства и безсъние
Маковите семена осигуряват на организма и алкалоиди, които имат естествен успокояващ ефект, който може да облекчи нервните разстройства и безсънието. Те също така имат високо съдържание на магнезий, който е свързан с доброто качество на съня и спокойствието. Топло мляко с маково семе и мед е чудесен еликсир преди сън, опитайте. /az-jenata.bg