close
България

„Макс и Мориц“ ще забавляват децата в Летния театър на Бургас днес

maks-i-moric

Държавна опера – Бургас е подготвила специален артистично-музикален подарък за най-младата си аудитория – „Макс и Мориц“ – опера за деца от Александър Йосифов, на 4-ти август, вторник, от 20.00 часа, в Летния театър. Режисурата на забавния и свръхдинамичен детски спектакъл е на Александър Текелиев, диригент-постановчик е Цанислав Петков. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите – на Анна-Мария Токаджиева. Разнообразните танци, в които участва балетният състав на Бургаската опера, са дело на Галина Калчева. Помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов.

Спектакълът е поредна проява от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ и втората от програмата „Детско лято“, след „Пинокио“, също опера за деца от Александър Йосифов, която беше представена на 20-и юли, в Летния театър. На 12 август 2020 г. композиторът Александър Йосифов щеше да навърши 80 години. Чрез любимите на детската аудитория произведения, той продължава символично да живее и да предава посланията си.

В ролите бургаските деца и техните придружители ще видят: Стефка Христозова – като Макс, Весела Апостолова – Мориц, Бранимир Недков – в образа на Писателя Буш, Леля Грета – Лина Пеева, Яни Николов – в ролята на Музиканта, Майстор Бьок – Петър Тихолов, Диман Панчев – Хлебарят, Мирослав Димитров – Художникът.

А ние, възрастните, също ще се заредим с настроение, споделено с най-искрената и благодарна публика – детската. Ние също имаме нужда от подобни приказки – за малки, големи, още по-големи и за тези, които са позабравили, че са били деца… За зрителите са гарантирани забавни случки, много порции смях, пакостливи деяния на емблематичните калпазани Макс и Мориц, които внасят смут и измислят оригинални бели навсякъде, където се появят, и поучителен край, разбира се, но не като в детската книжка на Вилхелм Буш, където героите са наказани доста по-сурово… В детския спектакъл по музика на Александър Йосифов беладжиите си получават заслуженото, а на финала всички са доволни.

Великолепна емоция създава винаги постановката на „Макс и Мориц“ на бургаска сцена. А детските очи в залата винаги са греещи и благодарни.

След финала те винаги се нареждат на опашка да се снимат на сцената с любимите си герои и със създателите на чудесния спектакъл, сътворен, за да им дари радост!

Останалите спектакли, включени в „Детско лято“, са: „Алиса в страната на чудесата“, мюзикъл за деца от Александър Йосифов – на 17-и август, от 10.30 часа и „Четиримата близнаци“, музикална комедия от Георги Костов – също на 17-и август, от 19.30 часа, и двете постановки са на сцената на Летния театър.

Билети можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър – преди самия спектакъл.