close
България

Малката Никол, бита от акушерка, е отключила епилепсия

akusherka

Момиченцето Никол, което беше пребито от акушерката Емилия Ковачева, е отключило епилепсия заради травмите от 2015 г. Това съобщиха родителите на детето – Румен и Станислава Димитрови, които се молят то да се оправи, съобщи вестник „24 часа“.

Те пристигнаха в Софийския градски съд на заседание, на което Ковачева поиска мярката й домашен арест да бъде заменена с по-лека. Един от мотивите на акушерката беше, че тя имала заболявания на щитовидната жлеза, развила и психическа депресия. Освен това, семейството й нямало доходи, тъй като родителите й били с ниски пенсии.

За първи път от началото на процеса Ковачева коментира, че не чувства вина за това, за което е осъдена.

Съдът обаче отказа да измени домашния й арест. Магистратите посочиха, че Ковачева е осъдена на първа инстанция на 18 години затвор за тежко умишлено престъпление, каквото е опитът за убийство на Никол.

„Акушерката не е задържана в ареста, именно заради това да полага грижи за здравето си“, каза съдия Владимир Астарджиев.

Мотивите към 18-годишната присъда на Ковачева ще бъдат готови до дни, което ще отпуши възможността делото да иде на втора инстанция.

„Няма значение дали Ковачева е под домашен арест или на море. За нас е важно делото да приключи с влязла в сила присъда и тя да отиде в сливенския затвор“, каза бащата на Никол.