close
България

Манолова атакува цената на газа в съда

maq-manolova-jalba

Омбудсманът Мая Манолова и потребителски организации внесоха в Софийския административен съд жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цената на природния газ с близо 30%.

Според Манолова решението на КЕВР е незаконосъобразно, защото са нарушени процесуалните правила. Процедурата не съответствала на целите на закона.

Мая Манолова изтъкна, че не е било проведено обществено обсъждане.

„Става дума за обществена услуга, предоставяна от обществен доставчик, така че би следвало заинтересованите страни да бъдат включени в общественото обсъждане“, изтъкна общественият защитник.

Вместо това, по думите й, имало имитация на открито заседание на КЕВР, на което било съобщено решението. Манолова изтъкна, че липсват аргументи защо в България цената на природния газ скача с почти 30%, след като на световните пазари повишението е с 15%.

Мая Манолова подчерта, че заради липсата на мотиви няма как да бъде проследено дали решението е съответно на цената, по търговския договор между „Газпром“ и „Булгаргаз“. „Напомняме на пишман регулатора, че съгласно Закона за енергетиката, има ангажимент да съблюдава баланса между интересите на енергийните дружества и българските граждани като потребители“, подчерта Манолова.

Тя изтъкна още, че КЕВР дава личен пример за всички останали в държавата как драстично да се увеличават цените заради повишението на цената на природния газ. Омбудсманът внесе жалба, тъй като смята, че решението на КЕВР е удар върху българските домакинства. Манолова изрази надежда в бързи срокове делото да бъде разгледано предвид обществения интерес.

Тя внесе жалбата заедно с представители на Федерацията на потребителите в България и на гражданско движение „Днес“.

Емил Георгиев от федерацията на потребителите заяви, че след административния съд ще внесат жалбата и в „пишман регулатора“.

„В близките един-два дни ще разберете още нещо от Федерацията на потребителите за едни безумни нарушения и от „Булгаргаз“, и от „Топлофикация“, заключи Георгиев. /news.bg