close
България

Масово живеем в страх: Да не станем жертва на бандити

policiq

Мнозинството българи живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление. Притесненията се увеличават пропорционално на нарастването на възрастта, сочат данните на изследователски център „Тренд“.  То е проведено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани и е по поръчка на „24 часа“. Осъществено е „лице в лице“ и е представително за пълнолетното население на страната.

Резултатите показват, че 61% от българите се страхуват  да не станат жертва на някакъв вид престъпление. Най-възрастните се чувстват най-уязвими.

В София хората смятат, че не са най-застрашени, но мнозинството софиянци пак се страхуват, че може да станат жертва на престъпление.  Изследването тества отношението към едни от най-масовите престъпления през последните години – телефонните измами.  16% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари, показва проучването.

Като се приеме, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците.  Най-потърпевши са хората над 60 г., като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари.

Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи, анализират от „Тренд“.  Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация по региони, уточняват от Центъра за изследването си.  Размерът на статистическата грешка е плюс минус 3,1%. /dnes.bg