close
България

Мая Манолова: КЕВР се е превърнала в обслужващ персонал на енергийните дружества

maq-manolova

Нов скок на цените на природния газ, тока и парното от утре, топлото ще ни струва от 20 до 23 на сто по-скъпо, а токът ще скочи само с до 1%. Това е минимално повишение и няма да се усети от потребителите, категоричен беше председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него не би трябвало и цените на стоките да тръгнат нагоре. Какво обаче мислят обикновените хора.

С поскъпването на синьото гориво и тока очакват тежък удар. Производителите на млечни и тестени продукти също прогнозират скок на цените. И ако големите фирми могат да лавират с голямото си производство, то представителите на дребния бизнес очакват фалит. Жоро Димитров е един от тях – цехът му закуски се намира в пазарджишкото село Огняново. Работи с газ и ток:

Токът ми е 1800 лева, това говоря за месец. Газ ползвам, когато се пекат поничките. Увеличава ли се газта, увеличава се и продукцията, увеличава ли се продукцията, спада оборотът и това означава, че отиваме на фалит.

Потребителите на ток и парно излязоха на протест, а зад гражданите застана омбудсманът Мая Манолова. В предаването „Преди всички“ тя каза, че не е получила обяснение за поскъпването:

И да има логично обяснение на поскъпването, то не беше представено пред гражданите, което е и причината за техния гняв и недоволство. Въпреки неколкократно зададения от мен въпрос кое налага природният газ да бъде увеличен с 30%, при положение че на световните пазари цената му е нараснала между 13 и 15%, отговор не получих, не получиха отговор и българските граждани. Ръководството на КЕВР в лицето на нейния председател г-н Иванов „успокои“ гражданите, че не би следвало да има повишаване на никои други цени, тъй като всеки производител търговец е оставил буфер при намаляването на природния газ през последните две години и веднага след това опроверга собствените си думи, като КЕВР вдига цената на парното и топлата вода средно с 20%. Това, което със сигурност не прави КЕВР, е да защитава интересите на гражданите и да търси баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите. КЕВР се е превърнала в обслужващ персонал за силните на деня в лицето на енергийните дружества и това е свързано не само с промените в цената на природния газ, липсата на принципи и правила при повишаването на основни за граждани цени е най-дразнещото в дейността на КЕВР.

Манолова коментира и казуса с предложените промени в изборното законодателство:

Това е най-красноречивото доказателство защо служебен кабинет не трябва да прави предложения за промяна в закони, които се отнасят до основни права на българските граждани и защо служебен кабинет не трябва да пипа Изборния кодекс. Защото в момента се оказа, че отговорен няма. Когато партиите правят предложения, те стоят със своите народни представители предложените от тях проекти. В момента се оказва, че има проект, който е минал цялата съгласувателна процедура и в момента той е без автор. Това е много недостойно поведение, защото, ако правиш някакво предложение, трябва да застанеш зад него. В случая това е скандално предложение, защото реално лишава от право на глас един милион и половина български граждани. /БНР